CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 16.02.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Celníci odhalili nelegální továrnu na lihoviny

                                                                                                               

V úterý 13. února dopoledne byla dokončena dvouletá pátrací akce, jež vedla k odhalení nelegálních výroben lihovin na území Středočeského kraje a v Praze.
Už od konce roku 2004 vedl odbor pátrání a dohledu Celního ředitelství Praha úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně poplatku a jiné podobné dávky ve věci nelegální výroby lihovin a jejich distribuce.
Této nelegální činnosti se dopouštěla skupina pachatelů české státní příslušnosti tím, že v rozporu s právními předpisy vyráběla lihoviny, které pak dále distribuovala s cílem vyhnout se daňové povinnosti. Jednalo se o alkohol s falešnými etiketami několika různých výrobců, v lahvích neoznačených kontrolní lihovou páskou, především pak značek Tuzemák, vodka a meruňka. Při finalizaci pátrací akce bylo provedeno 13 domovních prohlídek, 21 prohlídek jiných prostor a pozemků, zadrženo bylo celkem 12 osob podílejících se na této nezákonné činnosti.
V průběhu řízení se podařilo zadokumentovat činnost skupiny pachatelů, dodávky komponentů na výrobu alkoholu, odhalit výrobní a skladovací místa i strukturu dalších činností hlavních organizátorů. Už v přípravném řízení byla zjištěna nelegální výroba nejméně z 38 tisíc litrů lihu, z něhož byly posléze vyráběny zmiňované lihové nápoje, přičemž daňový únik na SPD a DPH činí 12 milionů korun.
V průběhu finalizace pátrací akce byly odhaleny dvě kompletní výrobní linky na výrobu alkoholických nápojů, 11 000 litrů lihu a přes 20 000 litrů vyrobeného alkoholu. Dále byly nalezeny i komponenty nutné pro tuto výrobu a další důkazy využitelné pro účely trestního řízení.
Na akci, která probíhala v oblasti Mělnicka a Prahy, se podílelo na 80 celníků a 20 příslušníků Policie ČR.
Celní ředitelství Praha má k dispozici záběry pořízené speciální zásahovou jednotkou Celní správy ČR.

 


Ivana Dvořáková
tisková mluvčí
Celního ředitelství Praha  tel.: 261 334 122
fax: 261 334 120
    mobil: 604 290 443
e-mail: i.dvorakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky